Aktualności

420 tys. złotych dla studentów Politechniki Rzeszowskiej w konkursie „Najlepsi z najlepszych 3.0”

09-08-2018 r.

Studenci z koła naukowego EUROAVIA Rzeszów oraz Legendary Rover Team znaleźli się w gronie 98 drużyn, które otrzymały pieniądze z Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego na wsparcie wybitnie uzdolnionych studentów.

Pieniądze dla wybitnie uzdolnionych studentów pochodzą z projektu „Najlepsi z najlepszych 3.0”. Studenci z Koła Naukowego EUROAVIA z Wydziału Budowy Maszyn i Lotnictwa otrzymają ponad 300 tys. zł. Warto dodać, że EUROAVIA Rzeszów było beneficjentem w każdej poprzedniej edycji projektu, nieprzerwanie od 2015 roku.

Pieniądze przeznaczymy na udział w największych zawodach samolotów udźwigowych SAE Aero Design w USA oraz w międzynarodowych konferencjach naukowych – mówi Mateusz Rakieć z EUROAVIA Rzeszów, student lotnictwa i kosmonautyki PRz. - Wsparcie od ministerstwa pozwoli nam również podnieść kwalifikacje i umożliwi dalszy rozwój projektu poprzez liczne szkolenia.

Ponad 120 tysięcy złotych otrzyma od MNiSW również koło naukowe Legendary Rover Team. Twórcy łazika marsjańskiego Politechniki Rzeszowskiej otrzymaną kwotę przeznaczą na uczestnictwo w zawodach robotów, kursy i szkolenia. - Pieniądzeprojektu pokryją część kosztów transportu łazika, wyjazdów i noclegów reprezentacji. W planach jest również rozwój osobisty członków ekipy Legendary poprzez kursy doszkalające i szkolenia z oprogramowania inżynierskiego – mówi Patryk Figiel z ekipy LRT, student lotnictwa i kosmonautyki PRz.

Projekt pt. "Najlepsi z najlepszych! 3.0." jest finansowany ze środków Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego i ma na celu wsparcie wybitnie uzdolnionych studentów w rozwoju ich aktywności. Studenci z Koła Naukowego EUROAVIA Rzeszów razem z drużyną Legendary Rover Team, są jedynymi zespołami z Podkarpacia, zakwalifikowanymi do projektu.

 

Powrót do listy aktualności

Nasze serwisy używają informacji zapisanych w plikach cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na używanie plików cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki, które możesz zmienić w dowolnej chwili. Więcej informacji odnośnie plików cookies.

Akceptuję