Historyczny brąz dla naszych sportowców

01-10-2020 , red.  Ryszard Konieczny, Anna Worosz
kategoria: Sport
Historyczny brąz dla naszych sportowców

Podczas rozgrywanych po raz pierwszy w historii Akademickich Mistrzostw Polski w Unihokeju, które odbyły się 13-16 września 2020 r. na Uniwersytecie Warszawskim, reprezentacja Politechniki Rzeszowskiej wywalczyła trzecie miejsce.

Nasza uczelnia już od 20 lat popularyzuje tę dyscyplinę wśród studentów. Była także, wspólnie z PWSW z Przemyśla, ambasadorem włączenia tej gry do kalendarza rozgrywek AMP. Udało się to w tym roku. Po dwukrotnej zmianie terminu z powodu COVID-19 rozegrano pierwszy finał w tej ciekawej, technicznej i dynamicznej grze drużynowej.

Reprezentacja PRz w składzie: Łukasz Arkuszyński, Jakub Brichaczek, Dawid Serwiński, Aleksander Marzec (Wydział Budowy Maszyn i Lotnictwa), Piotr Gomuła, Aleksandra Marut, Wojciech Pisula, Aleksandra Świątoniowska (Wydział Budownictwa, Inżynierii Środowiska i Architektury), Szymon Gratkowski, Wiktoria Polak, Wiktoria Urban, Paulina Zagórska (Wydział Zarządzania) wraz z opiekunem Ryszardem Koniecznym wzięła udział w tegorocznym finale AMP, prezentując bardzo wysoki poziom sportowy.

Pierwszy mecz nasi sportowcy rozegrali z drużyną Uniwersytetu Gdańskiego, wygrywając 6:0, a pierwszą bramkę
w całym turnieju strzelił kapitan Jakub Brichaczek. W drugim meczu drużyna PRz pokonała reprezentację Uniwersytetu Wrocławskiego 7:0, a w ćwierćfinale wygrała z zespołem UAM Poznań 5:3. Niestety w walce o finał reprezentacja Politechniki Rzeszowskiej uległa drużynie z Uczelni Państwowej im. Jana Grodka w Sanoku 7:4. Walcząc o trzecie miejsce z AWF Warszawa, nasi sportowcy pokonali przeciwników w drugiej kolejce rzutów karnych, a bohaterem meczu i najlepszym bramkarzem zawodów został nasz zawodnik Dawid Serwiński.

Powrót do listy aktualności

Nasze serwisy używają informacji zapisanych w plikach cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na używanie plików cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki, które możesz zmienić w dowolnej chwili. Więcej informacji odnośnie plików cookies.

Akceptuję