Aktualności

Na ostatniej prostej przed wyjazdem do Chin

26-06-2019 r.

Studenci wyjeżdżający do Huazhong University of Science and Technology (Chiny) mimo wielu obowiązków związanych z zaliczaniem semestru letniego poświecili swój czas na szkolenia z języka chińskiego, które odbywały się w czerwcu w Politechnice Rzeszowskiej. Szkolenia poprowadziła lektorka języka chińskiego pani Qinghua Zhang- Żyradzka.

Grupa studentów, którzy zgłosili chęć udziału w wymianie, wyjedzie do Chin końcem sierpnia. Strona chińska zapewnia zakwaterowanie oraz pokrywa koszty studiów. Studenci tak dobierają przedmioty, aby program studiów w jak największym stopniu pokrywał się z programem w uczelni macierzystej, co będzie podstawą zaliczenie semestru w Politechnice Rzeszowskiej. Obecnie trwają końcowe formalności związane z organizacją wyjazdu. Ostatni studenci odbierają z Działu Współpracy Międzynarodowej tzw. "admission letters" nadesłane w zeszłym tygodniu z Chin. Dokument ten potwierdza przyjęcie na studia w HUST. Teraz kandydaci będą musieli ubiegać o chińską wizę.

- Ten semestr jest rekordowy pod względem chętnych do studiowania w naszej uczelni partnerskiej w Wuhan – podania złożyło ponad 20 osób. W warunkach coraz intensywniejszej ekspansji globalnej Państwa Środka znajomość nawet kilku zwrotów w języku chińskim może okazać się kluczowa podczas rozmowy kwalifikacyjnej absolwenta w firmie z chińskim kapitałemmówi prof. dr hab. Grzegorz Ostasz, Prorektor ds. współpracy międzynarodowej.

Program wymiany z HUST prowadzony jest od 2013 roku – dotychczas do Chin wyjechało ponad 150 studentów. Jesienią ruszy nabór na wyjazd w semestrze letnim 2019/20. Informacja o zapisach będzie zamieszczona na stronie Działu Współpracy Międzynarodowej i Studium Języków Obcych.

Powrót do listy aktualności

Nasze serwisy używają informacji zapisanych w plikach cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na używanie plików cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki, które możesz zmienić w dowolnej chwili. Więcej informacji odnośnie plików cookies.

Akceptuję