Aktualności

Politechnika Rzeszowska beneficjentem Programu PROM

04-09-2019 r.
kategoria: Nauka

Narodowa Agencja Wymiany Akademickiej poinformowała, że Politechnika Rzeszowska została beneficjentem Programu PROM – Międzynarodowej wymiany stypendialnej doktorantów i kadry akademickiej. W ramach projektu Uczelnia otrzyma dofinansowanie w kwocie 44 400 zł.

Opiekunem merytorycznym projektu jest dr hab. Mirosław Tyrka, prof. PRz z Wydziału Chemicznego. Wniosek został przygotowany we współpracy z Działem Współpracy Międzynarodowej - naukowców z Wydziału Chemicznego wspierał mgr Jan Rybak

Projekt obejmuje realizację trzech 1 miesięcznych staży naukowych, które pozwolą na realizację badań do prac doktorskich na temat:

  1. Syntezy polimerów o zróżnicowanej architekturze w oparciu o struktury pochodzenia naturalnego metodami polimeryzacji rodnikowej z przeniesieniem atomu (ATRP) ze zredukowaną ilością katalizatora.
  2. Syntezy szczotek poli (akrylanu tert-butylu) (PtBA) szczepionych z powierzchni płytek krzemowych z wykorzystaniem techniki sono-ATRP w miniemulsji.
  3. Testów genetycznych mutacji w locus ATP7B (choroba Wilsona).

Program PROM umożliwia doskonalenie kompetencji doktorantów i kadry akademickiej z Polski i zagranicy, w tym pochodzących spoza UE, poprzez międzynarodową wymianę stypendialną. NAWA, w ramach tego programu, finansuje wybrane projekty uczelni oraz jednostek naukowych prowadzących kształcenie oferując stypendia na pokrycie kosztów związanych z uczestnictwem doktorantów i kadry akademickiej w krótkich formach kształcenia (trwających od 5 do 30 dni) o międzynarodowym charakterze. Do krótkich form kształcenia zalicza się: prowadzenie zajęć dydaktycznych, udział w konferencjach, szkołach letnich/zimowych, kursach, warsztatach, stażach i wizytach studyjnych. 

Powrót do listy aktualności

Nasze serwisy używają informacji zapisanych w plikach cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na używanie plików cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki, które możesz zmienić w dowolnej chwili. Więcej informacji odnośnie plików cookies.

Akceptuję