Aktualności

Prawie 4 tysiące nowych studentów Politechniki Rzeszowskiej

01-10-2018 r.
kategoria: Wydarzenia
Prawie 4 tysiące nowych studentów Politechniki Rzeszowskiej

Ponad 14 tys. studentów Politechniki Rzeszowskiej rozpoczęło dziś nowy rok akademicki. Na pierwsze roczniki uczelnia przyjęła ponad 3,8 tys. osób.

W 2018 r. na Podkarpaciu egzamin maturalny zdawało prawie 16 tys. osób.  W trakcie naboru na studia, w systemie internetowej rekrutacji Politechniki Rzeszowskiej zarejestrowało się ponad 8,6 tys. maturzystów.

- Jesteśmy zadowoleni z wyników rekrutacji w tym roku. Wyczerpaliśmy limity miejsc, które były przygotowane dla chętnych na studiach. Rekrutacja potwierdziła wysoką pozycję naszej uczelni na naukowej mapie Polski południowo-wschodniej – mówi prof. Tadeusz Markowski, rektor Politechniki Rzeszowskiej.

Na Politechnice Rzeszowskiej największym zainteresowaniem wśród maturzystów w tym roku cieszyły się kierunki automatyka i robotyka oraz logistyka. O jedno miejsce na obu kierunkach walczyło ponad 8 kandydatów. Do obleganych kierunków należały też informatyka oraz zarządzanie. Na tych dwóch kierunkach o jedno miejsce walczyło 7 kandydatów. Dużym zainteresowaniem cieszy się też elektrotechnika, mechatronika, zarządzanie i inżynieria produkcji. Na tych kierunkach na jedno miejsce walczyło 4 kandydatów. Z kolei na kierunkach: mechanika i budowa maszyn, transport, oraz lotnictwo i kosmonautyka na jedno miejsce przypadało 3 kandydatów.

Od tego roku akademickiego Politechnika Rzeszowska uruchomiła też nowy kierunek bezpieczeństwo wewnętrzne na studiach II stopnia. Na studia stacjonarne przyjęto na nim 106 osób, a na niestacjonarne 76 osób.

Witamy studentów pierwszego roku i życzymy pomyślności podczas studiów na Politechnice Rzeszowskiej.

Powrót do listy aktualności

Nasze serwisy używają informacji zapisanych w plikach cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na używanie plików cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki, które możesz zmienić w dowolnej chwili. Więcej informacji odnośnie plików cookies.

Akceptuję