Aktualności

Studenci PRz będą pracować przy willi Potockich na Ukrainie

23-08-2019 r.
kategoria: Wydarzenia
Fot. Wrzesław Żurawski

10-osobowa grupa studentów architektury z Wydziału Budownictwa, Inżynierii Środowiska i Architektury Politechniki Rzeszowskiej pojedzie we wrześniu na Ukrainę. Ich celem będzie zbadanie XIX-wiecznej willi Potockich, która  wchodzi w skład kompleksu zabytkowych budynków w Antoninach.

Willa Potockich znajduje się w Antoninach obok Żytomierza a cały kompleks składa się z kilkudziesięciu obiektów. Willa która zostanie poddana analizie to dawne kasyno urzędnicze z pomieszczeniami mieszkalnymi. W ramach podjętych prac zostanie dokonana inwentaryzacja elewacji, która jest najbardziej imponująca i badania materiałów wewnątrz budynku, m.in. tynków. Kompleks w Antoninach nie był jeszcze badany i nie posiada dokumentacji konserwatorskich.

- Studenci, którzy pojadą na Ukrainę studiują na różnych latach. Są pasjonatami, którzy chcą włączyć się do badań prowadzonych przez Katedrę Konserwacji Zabytków. Studenci będą badać budynek, który do drugiej wojny światowej należała do Potockich – komentuje dr hab. inż. Marek Gosztyła, prof. PRz, Kierownik Katedry Konserwacji Zabytków.

Inicjatorami akcji była strona ukraińska oraz Teresa i Wrzesław Żurawscy z Łańcuta. Wiele lat temu podjęli oni starania, aby w willi Potockich stworzyć instytucję muzealną, która miałaby promować dziedzictwo kulturowe.

Obóz, w ramach którego odbędą się prace potrwa od 11 do 22 września. Ze studentami architektury pojadą mgr inż. arch. Agata Mikrut i dr inż. arch. Joanna Malczewska.

Będzie to pierwszy tego typu wyjazd na Ukrainę organizowany przez Politechnikę Rzeszowską. Wcześniej podobne wyjazdy organizowane były na terenie Polski. Studenci badali m.in. Twierdzę Przemyśl; byli też w Łętowni.

Powrót do listy aktualności

Nasze serwisy używają informacji zapisanych w plikach cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na używanie plików cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki, które możesz zmienić w dowolnej chwili. Więcej informacji odnośnie plików cookies.

Akceptuję