Aktualności

Stypendia marszałka województwa dla najlepszych studentów pierwszego roku

12-12-2018 r.
kategoria: Nauka
Stypendia marszałka województwa dla najlepszych studentów pierwszego roku

Jedenastu studentów pierwszego roku Politechniki Rzeszowskiej otrzymało stypendia marszałka województwa podkarpackiego. Stypendia przyznano najlepszym studentom technologii chemicznej  (3 osoby), inżynierii materiałowej  (2 osoby), automatyki i robotykifinansów i rachunkowości, informatyki, lotnictwa i kosmonautyki, mechatroniki oraz inżynierii medycznej.

Każdy nagrodzony otrzymał kwotę w wysokości 2 000 zł. - Cieszę się, że możemy wam te nagrody wręczyć. Wierzę, że te środki będą wam pomagały w studiowaniu, w tym całym procesie edukacji, który niedawno rozpoczęliście – mówił  Władysław Ortyl, marszałek województwa podkarpackiego.

Marszałek dodał, że uczelnie w naszym regionie są na wysokim poziomie i mogą zapewnić solidne wykształcenie i rzetelnie przygotować do przyszłej pracy zawodowej na konkurencyjnym rynku pracy. Wskazał również na istotny fakt, aby po zakończeniu edukacji studenci zostawali na Podkarpaciu i włączali się w rozwój tego województwa.

O stypendium marszałka mogli ubiegać się studenci pierwszego roku studiów stacjonarnych i niestacjonarnych podejmujący studia po raz pierwszy na studiach pierwszego stopnia lub jednolitych studiach magisterskich.

Warunkiem otrzymania stypendium było uzyskanie najlepszego wyniku na egzaminie dojrzałości na poziomie rozszerzonym z wybranego przedmiotu. Ponadto kandydaci do stypendium musieli podjąć studia w publicznej lub niepublicznej szkole wyższej na terenie województwa podkarpackiego i uzyskać co najmniej 75% punktów z egzaminu maturalnego na poziomie rozszerzonym z jednego z przedmiotów: biologia, chemia, fizyka lub matematyka.

Powrót do listy aktualności

Nasze serwisy używają informacji zapisanych w plikach cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na używanie plików cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki, które możesz zmienić w dowolnej chwili. Więcej informacji odnośnie plików cookies.

Akceptuję