Aktualności

Sukces kwartalnika „Humanities and Social Sciences”

01-08-2019 r.
kategoria: Wydarzenia

Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego opublikowało listę 500 czasopism, które jako laureaci konkursu „Wsparcie dla czasopism naukowych” otrzymają dotacje przeznaczone na podnoszenie jakości. Na liście znalazł się kwartalnik „Humanities and Social Sciences”. Jednocześnie liczbę punktów za publikację w tym czasopiśmie ustalono na 20. 

- „Humanities and Social Sciences” stanowią bezpośrednią kontynuację periodyku naukowego Politechniki Rzeszowskiej z serii „Nauki Społeczne”, którego druk rozpoczęto jeszcze w 1973 r., a następnie czasopisma „Ekonomia i Nauki Humanistyczne” publikowanego przez Oficynę Wydawniczą Politechniki Rzeszowskiej od 1995 r. Zmiana nazwy na „Humanities and Social Sciences” nastąpiła w 2013 r. i była podyktowana strategią umiędzynarodowienia pisma oraz dotarcia do większej liczby odbiorców. Od 2012 r. czasopismo jest wydawane w cyklu kwartalnym – relacjonuje prof. dr hab. Grzegorz Ostasz, Redaktor Naczelny HSS. 

- Dzięki wsparciu finansowemu czasopisma będą miały możliwość trafienia do międzynarodowych baz i uzyskania pozycji równorzędnej czasopismom, które już znajdują się w bazach - dodaje dr Justyna Stecko, Sekretarz Redakcji.

Czasopismo swoją „siłę” punktową rozpoczynało od 2 punktów. W 2012 r. zweryfikowano je na poziomie 5 punktów, a od 2013 r. za publikację artykułu na łamach HSS autorzy otrzymywali już 8 punktów. Tym samym HSS znalazło się w elitarnej grupie najwyżej punktowanych w Polsce wydawnictw politechnicznych o profilu społecznym i humanistycznym. Następnie, zgodnie z rozporządzeniem Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego z  2015 r., liczba punktów przyznawanych za publikację w kwartalniku została podniesiona do 14 punktów (maksymalna liczba punktów dla czasopism znajdujących się na liście B wynosiła wówczas 15). Obecnie, jak już wspomniano, autorzy których teksty przejdą pozytywne recenzje w HSS otrzymują  20 punktów za publikację. 

Powrót do listy aktualności

Nasze serwisy używają informacji zapisanych w plikach cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na używanie plików cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki, które możesz zmienić w dowolnej chwili. Więcej informacji odnośnie plików cookies.

Akceptuję