Aktualności

Uroczyste promocje habilitacyjne i doktorskie w Politechnice Rzeszowskiej

13-12-2018 r.
kategoria: Nauka, Wydarzenia

Uroczyste promocje habilitacyjne i doktorskie to główny punkt nadzwyczajnego posiedzenia Senatu Politechniki Rzeszowskiej, który odbył się w czwartek 13 grudnia.

Politechnika Rzeszowska posiada pięć uprawnień do nadawania stopnia doktora habilitowanego na czterech wydziałach. W czasie posiedzenia Senatu odbyła się promocja trzech pracowników naukowych uczelni, którzy w roku akademickim 2017/2018 uzyskali stopień doktora habilitowanego w Politechnice Rzeszowskiej. Prowadzili oni badania naukowe z zakresu technologii chemicznej oraz mechaniki. W czasie nadzwyczajnego posiedzenia Senatu Politechniki Rzeszowskiej odbyły się też promocje doktorskie. Dyplomy potwierdzające nadanie stopnia doktora nauk otrzymały 23 osoby.

- Promocje habilitacyjne i doktorskie to ważny dzień dla całej społeczności akademickiej naszej uczelni. Stanowi podsumowanie minionego roku i podkreśla ciągły rozwój naszych pracowników, a co za tym idzie całej uczelni mówi prof. Tadeusz Markowski, rektor Politechniki Rzeszowskiej. 

W trakcie posiedzenia Senatu zostały także wręczone medale „PRIMUS INTER PARES” dla najlepszych absolwentów Politechniki Rzeszowskiej. Są one ufundowane przez Fundację Rozwoju Politechniki Rzeszowskiej.

Pracownicy Politechniki Rzeszowskiej, którzy są szczególnie zasłużeni w działalności na rzecz rozwoju nauki otrzymali odznaczenia państwowe z rąk wicewojewody podkarpackiego Lucyny Podhalicz. Dwóch pracowników uczelni zostało odznaczonych Złotym Krzyżem Zasługi. Dwóch pracowników otrzymało Srebrny Krzyż Zasługi, a siedmiu pracowników otrzymało Brązowe Krzyże Zasługi.

 Lista osób promowanych i nagrodzonych znajduje się pod zdjęciami w załączniku.

Powrót do listy aktualności

Nasze serwisy używają informacji zapisanych w plikach cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na używanie plików cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki, które możesz zmienić w dowolnej chwili. Więcej informacji odnośnie plików cookies.

Akceptuję