Podstrona: POLITECHNIKA RZESZOWSKA im. Ignacego Łukasiewicza / Strona: 4

Nauka

30 Cze

Demonstracja w locie Integrated Mission Management System

Zadaniem naukowców z WBMiL było opracowanie nowoczesnego przyrządu ułatwiającego planowanie lotu, a także monitorowanie bieżącego jego przebiegu z uwzględnieniem występujących zagrożeń.
03 Cze

Nagrodzony wynalazek naukowców WBMiL

Naukowcy z Katedry Przeróbki Plastycznej PRz otrzymali Brązowy Medal XVI Międzynarodowych Targów Wynalazków i Innowacji INTARG® 2023 za wynalazek.
 
26 Kwi

Naukowcy z Politechniki Rzeszowskiej opracowują rozwiązania w zakresie...

Badania oparte są na najnowszych technologiach wykorzystujących m.in. digitalizację obrazów medycznych oraz wytwarzanie modeli medycznych z zastosowaniem druku 3D i hybrydowych procesów wytwórczych.
20 Mar

Innowacyjna technologia pomiaru zawartości tłuszczu w żywności

Naukowcy specjalizujący się w różnych dziedzinach wiedzy z sukcesem zastosowali pomiar luminancji do badań polegających na ocenie zawartości tłuszczu śródmięśniowego w produktach mięsnych.
 
08 Mar

Prof. PRz Joanna Nizioł uzyskała grant z Narodowego Centrum Nauki w ramach...

Celem projektu jest skonstruowanie pierwszego systemu do trójwymiarowego obrazowania za pomocą spektrometrii mas.
16 Lut

Technologia Power-to-Gas

Dr hab. inż. Mirosław Szukiewicz, prof. PRz z Katedry Inżynierii Chemicznej i Procesowej prowadzi badania dotyczące nowych rozwiązań związanych z procesem uwodornienia dwutlenku węgla do metanu.
 
03 Lut

Naukowcy z Politechniki Rzeszowskiej opracowują innowacyjny absorber energii...

Innowacyjna technologia dyssypacji energii kinetycznej po dopracowaniu i optymalizacji będzie mogła być zaimplementowana w wielu gałęziach techniki.
30 Gru

Internet Wszechrzeczy

Stanowisko Internetu Wszechrzeczy tworzy unikatowy system do powadzenia badań podstawowych (teoretycznych i symulacyjnych), eksperymentalnych prac rozwojowych i świadczenia usług.
 

Nasze serwisy używają informacji zapisanych w plikach cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na używanie plików cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki, które możesz zmienić w dowolnej chwili. Więcej informacji odnośnie plików cookies.

Akceptuję